de godaste fiskarna i Sverige
Mat

Vilka är de godaste fiskarna i Sverige?

Det är en blandad känsla bland svenskar om att äta fisk. Vissa gillar det, medan andra inte gör det. Smakpreferenser varierar från person till person. Råkar du vara en sån som älskar fisk – eller för den delen behöver övertygas om att det är gott – så vill du läsa vidare!

Generellt sätt är de mest uppskattade fiskarna i Sverige lax, sill, torsk, röding och strömming. Smakpreferenser varierar naturligtvis från person till person, så det är svårt att peka ut vilken fisk som uppfattas som den godaste. Men vissa av dem finns i fler rätter än andra, vilket kan vara en indikator på vilken som är smarrigast…

LÄS OCKSÅ: Vad ska man tänka på när man fiskar?

Foto: Sebastian Coman / Unsplash.

De godaste fiskarna i Sverige – tips på rätter

  • Gravlax: en färsk laxfilé som har marinerats i socker, salt och dill
  • Sill med potatis: en klassisk rätt med inlagd sill serverad med kokt potatis och gräddfil
  • Räkmacka: räkor serverade ovanpå smörgåsbröd
  • Fisksoppa: en krämig soppa med torsk och grönsaker
  • Strömming med potatis och gräddfil: strömming serverad med kokt potatis och gräddfil.
  • Torskrygg med skagensås: torskfilé serverad med en sås gjord av grädde, dill och räkor
  • Fiskpinnar med tartarsås: torsk eller annan fisk som är panerad och stekt, serverad med en sås gjord av majonnäs, kapris, lök och persilja
  • Skaldjursgryta: en gryta med fisk, skaldjur och grönsaker
  • Fish and chips: torsk eller annan fisk som är panerad och stekt, serverad med pommes frites och tartarsås.

Någonstans kan vi nog ge torsken vinsten eftersom den förekommer i flest rätter. Det är en spännande fisk att jobba med i köket, men kräver viss finess så det kan vara en god idé att kolla upp hur du kan göra perfekt torsk.

Vi ska också komma ihåg att fisk inte bara är gott, utan också en nyttig matkälla. Fisk innehåller höga mängder av hälsosamma näringsämnen som Omega-3 fettsyror, proteiner, vitaminer och mineraler. Regelbunden konsumtion av fisk har också visats ha hälsofördelar, inklusive minskad risk för hjärtsjukdomar och en bättre hjärngenomströmning. Det är dock viktigt att välja fisk från en hållbar källa och begränsa innehållet av tungmetaller och bekämpningsmedel genom att välja rätt sort och undvika för ofta upprepad konsumtion av samma sorts fisk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *