Lax drag – så fångar du lax bäst
Fiske

Lax drag – så fångar du lax bäst

Vad ska man ha för lax drag? Det finns ett gäng, som vi tittar närmare på här!

Att fånga lax kan nämligen vara en utmaning för många fiskare, men med rätt fiskedrag kan det bli mycket lättare. Här är några av de bästa fiskedragen som används för att fånga lax. Läs också bäst abborre drag.

Jigg – ett pålitligt lax drag

En jigg är ett flexibelt fiskedrag som vanligtvis består av en krok med en mjuk plast eller gummiimitation av en fisk. Jiggen rör sig i vattnet genom att fiskaren rycker i linan, vilket ger den en lockande rörelse. För att fånga lax med en jigg är det viktigt att välja en jig med realistiskt utseende och rörelse. Vanligtvis används jigg med silver eller guldglittrande färg för att efterlikna en lax.

Spinnare

En spinnare är ett fiskedrag som består av en roterande metallskiva och en krok. När spinnaren rör sig genom vattnet, skapar den vibrationer som attraherar fisken. För att fånga lax med en spinnare är det viktigt att välja en som har en storlek som matchar laxens bytesfisk. Laxen matar ofta på mindre fiskar, så en mindre spinnare kan vara effektiv.

Foto: Brandon / Unsplash.

Fler bra lax drag när du fiskar

Wobbler

En wobbler är ett fiskedrag som ser ut som en liten fisk som rör sig genom vattnet. Det finns många olika typer av wobblers, men de flesta har en realistisk rörelse som efterliknar en simmande fisk. För att fånga lax med en wobbler är det viktigt att välja en som är lämplig för djupet och hastigheten i vattnet där du fiskar. Det kan också vara bra att välja en wobbler med en silver- eller guldfärgad metallskiva som reflekterar ljus och lockar fisken.

Fluga

Flugfiske är en populär teknik för att fånga lax, och flugor är det vanligaste fiskedraget som används. Flugor efterliknar insekter och andra bytesdjur som laxen normalt skulle äta. Det finns många olika typer av flugor som kan användas för att fånga lax, inklusive streamers, nymfer och torrflugor. Valet av fluga beror på vattnets temperatur, djup och flöde samt på laxens föredragna bytesdjur.

Trollingdrag

Trollingdrag är fiskedrag som används när man fiskar från en båt som rör sig genom vattnet. Trollingdrag rör sig genom vattnet med en jämn rörelse, vilket gör dem till en effektiv metod för att fånga lax. För att fånga lax med trollingdrag är det viktigt att välja en drag som efterliknar en simmande fisk och att justera hastigheten på båten för att matcha laxens naturliga rörelser.

Det är viktigt att välja rätt lax drag. Jigg, spinnare, wobbler, flugor och trollingdrag kan alla vara effektiva beroende på situationen och vilken teknik fiskaren föredrar. Det är också viktigt att ha kunskap om laxens naturliga beteenden och att anpassa fiskedraget för att efterlikna dessa beteenden. Med rätt fiskedrag och teknik kan fiskaren öka sina chanser att fånga en lax.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *