Bästa tiden att fiska i Sverige
Fiske

Bästa tiden att fiska i Sverige – per fisksort

Undrar du vilken som är bästa tiden att fiska i Sverige? Här tittar vi på några när det är bäst att fiska några av de mest populära fiskarna i vårt avlånga land.

Fiske är en viktig del av svensk kultur och tradition och många har en nära relation till naturen och vattnen. Fiske är en avkopplande aktivitet som många njuter av, och det är också en möjlighet att uppleva fridfull tystnad och närhet till naturen. För många svenskar är fiske också en form av matförsörjning, eftersom de fångar och tillagar sin egen fisk. Det stora intresset för fiske i Sverige leder många till frågan om när de kan optimera sina chanser att fånga fisk.

Den bästa tiden att fiska i Sverige varierar beroende på fiskarten och fiskestället. Men generellt sett finns det fiskar som är mest aktiva under följande perioder:

  1. Abborre: Vinter och tidig vår.
  2. Gädda: Höst och vinter.
  3. Regnbåge: Vår och sommar.
  4. Öring: Höst.
  5. Lax: Vår.
  6. Sik: Sommar.
  7. Gös: Sommar.
  8. Karp: Sommar och höst.
  9. Braxen: Sommar och höst.
  10. Stör: Sommar och höst.
Foto: Clark Young / Unsplash

Vilken är bästa tiden på dagen för fiske?

Den bästa tiden på dagen att fiska i Sverige varierar beroende på typ av fisk och vatten. Men i allmänhet så är det bäst att fiska vid tidig morgon eller sent på eftermiddagen, när fisken är mest aktiv och sannolikt att bita. Mörker och skymning är också bra tider att fiska, då många fiskarter är mer aktiva under lägre ljusnivåer.

Oavsett när du fiskar är det alltid viktigt att kontrollera lokala förordningar och fiskeregler innan man börjar fiska och att följa etiska fiskepraxis.

LÄS OCKSÅ: De mest populära fiskeställena i Sverige

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *